Webshere Message Broker Interview Question and Answers - Part 2


This post contains 25 Interview Questions including Answers. If you find any answers are wrong , please comment below so that we can update them and help others. Check the next post for more....

26. Performance monitoring tools?
Ans. WebSphere Application Server, Java Management Extensions (JMX),

27. Functional Testing and Unit Testing?
Ans.   Unità testing with different test cases
         Functional à testing with the exact input

28. How many objects are required for distribution queuing?
Ans. QueueManager, SenderChannel, ReceiverChannel, LocalQueue

29. MQ Objects?
Ans. Queue manager, Send queue, Receive queue, Administration queue, Administration queue, Restart queue, Spill queue

30. Unix Commands?
Ans. grep, find, sort...etc.

31. Difference between MCA and MQI channels?
Ans. A message channel connects two queue managers via message channel agents (MCAs). Such a channel is unidirectional. It comprises two message channel agents, a sender and a receiver, and a communication protocol. An MCA is a program that transfers messages from a transmission queue to a communication link, and from a communication link into the target queue. For bi-directional communication you have to define two channel pairs consisting of a sender and a receiver.
A Message Queue Interface (MQI) channel connects an MQSeries client to a queue manager in its server machine. Clients don’t have a queue manager of their own. An MQI channel is bi-directional.

32. How to configure MQ?
Ans. By using runmqsc <Qmanager> command.

33. How will you Test your Flows?
Ans. Using Debugging Mode, Trace Node…

34. What workflow will do?
Ans. A message Flow is a sequence of processing steps that execute in the broker when an input message when an input message is received.

35. MQSI Server, MQSI Client difference? How to connect these two through command prompt?
Ans.
MQSeries Client:
A client workstation does not have a queue manager of its own. It shares a queue manager in a server with other clients. All MQSeries objects, such as queues, are in the server. Since the connection between client and server is synchronous, the application cannot work when the communication is broken. You could refer to such workstations as "slim" clients.
MQSeries Server:    
A workstation can be a client and a server. A server is an intermediate node between other nodes. It serves clients that have no queue manager and manages the message flow between its clients, itself and other servers. In addition to the server software you may install the client software, too. This configuration is used in an application development environment

Connection:          strmqm QMA
Start runmqlsr -t tcp -m QMA -p 1414
Runmqsc
Start channel (QMA.QMB)
End

36. How will you install and configure CVS & How will you use in MB?
Ans.
Double-click the Windows cvsnt-2.0.5.exe file to launch the installer.
Displays CVS Setup window appears
Select the option to accept the licence agreement and click Next.
Select Destination Directory screen, the default installation location is set to Workspace\cvsnt. If you have enough space to install to this location click Next.
The next screen asks you to choose the components that you wish to install,
Make your selections and click Next.
The Typical installation option already contained all of the components and protocols that we needed.
The next screen asks where the program should appear on the Start menu.
Accept the default and click Next.
Ensure that both the check boxes to install the CVS services
The Ready to Install screen lists the options you have selected. Click Install to start the installation. A progress bar appears while the files are copied.
Finally, click Finish when the completion window appears.
Reboot the system. The installation of the CVS server is now complete.

37. Event Monitoring? (Performance monitoring--> Queue depth event)?
Ans. Q Depth High, Q Depth Low, Depth Full

38. How will we use a Cobol copybook in MB?
Ans. You can populate your message set with message definitions by importing COBOL copybook files, using either the New Message Definition File wizard or the mqsicreatemsgdefs command line utility.

39. Types of messages?
Ans. MRM, XML, XMLNS, XMLNSC, JMSMap, JMSStream, MIME, BLOB, IDOC.

40. Deadletter queue cases?
Ans.
  • Destination Q is full
  • Destination Q doesn’t exist
  • Message too large
  • Sender is not authorized to use the destination Q
41. How many types of clients in MQ?
Ans.
Two Types
  • Fat Clients
  • Slim clients
42. MQ commands?
Ans.
  • CRTMQM
  • STRMQM
  • DLTMQM
  • ENDMQM
To create Queues, listeners, and channels
  • DEFINE QUEUE / CHANNEL
  • DISPLY – To display the queue or channel status   
43. Difference between Circular logging and linear logging?
Ans. Circular logging gives you restart recovery. Linear logging gives you both restart recovery and media recovery.

44. Difference between MQCONN and MQCONNX?
Ans.            
MQCONN (MQSTATE, qManagerName): Connects to a queue manager, which is identified by qManagerName, a string of up to 48 characters. MQSeries sets the connection handle  (MQSTATE.hconn) for use in subsequent calls.

MQCONNX (MQSTATE, qManagerName, MQCNO): Connects to a queue manager with options that control the way that the call works. The queue manager is identified by             qManagerName, a string of up to 48 characters. MQSeries sets the connection             handle (MQSTATE.hconn) for use in subsequent calls.

45. Difference between MQPUT and MQPUT1?
Ans.
MQPUT(MQSTATE, MQMD, MQPMO, BUFFER): Adds a message to the queue. The buffer cannot be more that 32767 bytes, but that restriction does not apply if you are using the EGL add statement.

MQPUT1(MQSTATE, MQOD, MQMD, MQPMO, BUFFER): Opens a queue, writes a single message, and closes the queue.

46. Can we use MQPUT1 in java?
Ans. Yes we can use.

47. If we want to perform some operation at receiving application when it receives some message, then what objects are required at the receiving application?
Ans.
Target QM,
Target Q,
Receiver channel and
Listener

48. How to get the depth of a queue?
Ans.  By using MQSC property CURDEPTH.

49. What formats MB support?
Ans. XML, TDS, CWF, EDI, SWIFT

50. Where do you place pass-thru node in message flow?
Ans. In the sub flows immediate to the input node.




What Others are Reading Now...

0 Comment to "Webshere Message Broker Interview Question and Answers - Part 2"

Post a Comment