Webshere Message Broker Interview Question and Answers - Part 1


This post contains 25 Interview Questions including Answers. If you find any answers are wrong , please comment below so that we can update them and help others. Check the next post for more....


1. Difference between Root and Output Root?
Ans. Root is used in the Database content changing and in Filter node.
Output Root is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based on the input message

2. Is it possible to set Properties of node apart from right click and setting the properties?
Ans. Windows à Show View à Basic à Properties

3. Which interface we have to implement when we are going to create an input custom node?
Ans. MbInputNodeInterface

4. Difference between RAD and ORDINARY deployment?
Ans. Using Resource adapter deployment, we can reuse the deployment till the server is re-booted.

5. Define BROKER, BAR, EXECUTION GROUP, SCADA, and COMPONENTS OF BROKER, WORKBENCH, WORKSPACE, and CMM?
Ans.
BROKER: A broker is a set of execution processes that hosts one or more message flows to route, transform, and enrich in-flight messages.
BAR: Flows and sets that are to be deployed are packed in it and sent to configuration manager
EXECUTION GROUP: An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker. The broker enforces a degree of isolation between message flows in distinct execution groups by ensuring that they execute in separate address spaces, or as unique processes.
SCADA: The SCADAInput node is used to receive messages from clients that connect to the broker across the WebSphere MQ Telemetry Transport. SCADA device clients use the MQIsdp protocol to send messages, which are converted by the SCADAInput node into a format recognized by WebSphere Message Broker. The node also establishes the processing environment for these messages.
COMPONENTS OF BROKER: Broker, Configuration manager, User name service.
WORKBENCH:
WORKSPACE:

6. What is PARSER and difference between PARSER and FORMAT?
Ans.
A Parser is defined as a program that interprets the bit stream of an incoming message and creates an internal representation of it in a tree structure
Ex: MRM parser    
A Format is a physical representation of a message.
Ex: XML wire format

7. What is ResetContentDescriptor node?
Ans. Use the ResetContentDescriptor node to request that the message is reparsed by a different parser.

8. What is User name Server and where it is defined?
Ans. The User Name Server is an optional runtime component that provides authentication of users and groups performing publish/subscribe operations.

9. What is SCHEMA of broker?
Ans. A broker schema is a symbol space that defines the scope of uniqueness of the names of resources defined within it. The resources are message flows, ESQL files, and mapping files.

Also Read: Storage Area Network (SAN) Basic Free Tutorials

10. How can we see the error log files in broker?
Ans. The Windows Event Viewer is where WebSphere Message Broker writes records to the local system.

11. Default properties of Mqinput node?

Property
M
C
Default
Description
Message Domain
No
No

The domain that will be used to parse the incoming message.
Message Set
No
No

The name or identifier of the message set in which the incoming message is defined.
Message Type
No
No

The name of the incoming message.
Message Format
No
No

The name of the physical format of the incoming message.
Topic
No
Yes

The default topic for the input message.

12. Which node is used to change the message in the flow?
Ans. Compute Node, Filter Node and ResetContentDescriptor.

13. What is the use of commit for connection to Databases?
Ans. Any work that has been done using the respective data source in a message flow (including any actions taken in the node) is committed regardless of the subsequent success or failure of the message flow

14. Define Correlation names?
Ans. A correlation name is a field reference that identifies a well-defined starting point in the logical message tree and is used in field references to describe a standard part of the tree format.

15. MQInput node and INPUT node differences?
Ans. You must use an Input node to provide the in terminal to a subflow.
The Input node provides an in terminal for an embedded message flow (a subflow).

16. How many Built-in nodes are there? Categories them?
Ans. WebSphere Message Broker supplies built-in nodes that you can use to define your message flows. For information about each of these nodes, follow the appropriate link below. The nodes listed here are grouped according to the function that they provide.

Input and output
Message manipulation and transformation
Collating requests
Decision making
Subflow identification
Error handling and reporting

17. What are the perspectives we have?
Ans.
  • Administration Perspective
  • Application Development Perspective
  • Debugging Perspective.
  • Java Perspective (MB 6.0).
18. In which perspective we deploy the flow?
Ans. Administrator perspective

19. How to create Broker from Command prompt?
Ans. Using mqsicreatebroker command.

20. Use of Configuration manager?
Ans. To deploy the message flows onto the Broker.

21. What is the uniqueness of MB over ICS?
Ans. Parallel processing

22. What is EAI? What are those tools?
Ans. Enterprise Application Integration refers to the integration of one or more applications and processes together.
Tools: WBI Message Broker, ICS, WebMethods and Tibco.

23. What is the Broker Domain?
Ans. Group of brokers that coordinate a single configuration manager constitute a Broker Domain

24. What error is going to occur when we didn't specify the queue name in the MQInput node?
Ans. The Error message is "Unset mandatory ‘Qname Name’ Property on node ‘MQInput’ “.

25. How to call the method or function in the coding?

Ans. Using the “CALL” keyword.




What Others are Reading Now...

0 Comment to "Webshere Message Broker Interview Question and Answers - Part 1"

Post a Comment