IBM TSM V6 Administrator Certification Question and Answers - Part4


76) What must be defined in order for migration to occur?
A. migstgpool=<pool name>
B. nextstgpool=<pool name>
C. highmigpool=<pool name>
D. cachestgpool=<pool name>
Correct Answer: B


77) Which statement applies to scratch volumes?
A. They might contain valid data.
B. They are empty or contain no valid data.
C. They are used or owned by an application.
D. They can only be used to satisfy a request to mount the specified volume.
Correct Answer: B

78) When defining a storage pool, which parameter triggers migration?
A. lowmig
B. highmig
C. migstart
D. migsched
Correct Answer: B

79) Which command can be used to check which tape drives are loaded?
A. Q LIB
B. Q MOUNT
C. Q STATUS
D. Q VOLUMES
Correct Answer: B

80) If migration for a storage pool starts during a storage pool backup, some files may be migrated before they are backed up. Which action should an IBM Tivoli Storage Manager administrator take to prevent this situation?

A. Ensure migration processes finish before backing up storage pools.
B. Back up all primary pools at the same time using PARALLEL scripting option.
C. A backup stgpool command should be run for the tape storage pool before disk storage pool.
D. A backup stgpool command should be run for the disk storage pool as well as the tape storage pool.
Correct Answer: D

81) Which command can be used to verify if a BACKUP STGPOOL command finished successfully?
A. Q LOG
B. Q ACTLOG
C. Q PROCESS
D. Q STGPOOL
Correct Answer: B

82) Why does an IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) administrator set EXPInterval to zero?
A. to specify expiration set to quiet mode
B. to set expiration to run every night at midnight
C. to export policy information from a Tivoli Storage Manager server to tape every night at midnight
D. to disable expiration functionality so that it does not degrade performance during backup operations
Correct Answer: D


Also Read: Storage Area Network (SAN) Basic Free Tutorials

83) Which command runs the expiration process for backup data for 2 hours with 3 threads on nodes A, B, and C?
A. expire inventory duration=2 node=A,B,C type=backup
B. expire inventory duration=120 node=A,B,C type=backup
C. expire inventory duration=2 node=A,B,C resource=3 type=backup
D. expire inventory duration=120 node=A,B,C resource=3 type=backup
Correct Answer: D

84) What occurs when EXPINTERVAL is set to 24?
A. Expiration runs every night at midnight.
B. Expiration runs every 24 days from the start time of the server.
C. Expiration runs every 24 minutes from the start time of the server.
D. Expiration runs each time the server is started, and then every 24 hours from the start time of the server.
Correct Answer: D

85) When using NOPREEMPT option in the IBM Tivoli Storage Manager option file, which process has higher priority to preempt other operation to access a device?
A. MIGRATION
B. RECLAMATION
C. BACKUP STGPOOL
D. DATABASE BACKUP
Correct Answer: D

86) The IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) storage administrator notices that the server recovery log is approaching more than 80% utilization. Which action must be taken to provide an extra level of protection?
A. Create a DRM file on daily basis.
B. Perform a backup of all the storage pools.
C. Perform a backup of the device configuration file.
D. Perform a FULL backup of the Tivoli Storage Manager server database.
Correct Answer: D

87) An administrator decided to automatically run the typical administrative tasks for IBM Tivoli Storage Manager(Tivoli Storage Manager) starting from Migration to off-site movement of media. What is the most suitable choice?
A. Create DRM file on daily basis.
B. Create a Server Maintenance Script.
C. Define Schedules for different server process.
D. An operator with STORAGE authority is required to run daily Tivoli Storage Manager server task.
Correct Answer: B

88) Reclamation can be run for which two types of storage pools? (Choose two.)
A. random-access copy storage pool
B. sequential-access copy storage pool
C. random-access primary storage pool
D. sequential-access primary storage pool
E. random-access active-data storage pool
Correct Answer: B,D

89) What is defined in order for reclamation to run?
A. reclamation cache
B. reclamation buffer
C. reclamation trigger
D. reclamation threshold
Correct Answer: D


Also Read: All Tivoli Data Protection (TDP) Installation & Configuration Steps

90) There is a restore operation running for an IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) client. The client on which the restore operation started receives a message on the Tivoli Storage Manager server saying:
There is no data currently available for this client. What is the solution for this restore problem?

A. Wait for availability on the server.
B. Check the tape drive for online status.
C. Check the volumes for read/write access.
D. Check the network connection on the tape library.
Correct Answer: C

91) On a tape library, suddenly, there are no SCRATCH volumes available in the library. Which action will help diagnose the situation?
A. Q LIBV libname F=D
B. Insert new Tape volumes to the library.
C. UPDATE DRIVE divename ONLINE=YES
D. CHECKIN LIBV libname SEARCH=YES LABELSource=BARCODE ACCESS=SCRATCH
Correct Answer: A

92) During start-up, the IBM Tivoli Storage Manager server is in the foreground. Several tapes in read- only and/or are unavailable. Which action will correct the status?
A. MOVE VOLUME volid ACCESS=READWRITE
B. UPDATE VOLUME volid ACCESS=READWRITE
C. UPDATE LIBRARY volid ACCESS=READWRITE
D. UPDATE VOLUME volid ACCESS=UNAVAILABLE
Correct Answer: B


93) An IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) administrator has to include a new Oracle server named "ORA_DEV01" to the Tivoli Storage Manager backup schedule. This server has to be associated to the management class (DATABASE_MC) under the policy set (DB_POL) of the domain DB_DOMAIN, which retains the online backups for 45 days. The appropriated backup client is already installed to the server. Which Tivoli Storage Manager command defines the ORA_DEV01 node into the Tivoli Storage Manager server?
A. register node ORA_DEV01 password type=server maxnummp=1
B. define node ORA_DEV01 password type=server maxnummp=1 do=DB_DOMAIN
C. register node ORA_DEV01 password do=DB_DOMAIN type=client maxnummp=1
D. define node ORA_DEV01 do=DB_DOMAIN type=client maxnummp=1 class=system
Correct Answer: C

94) A client node named WINSRV009 is already defined in the IBM Tivoli Storage Manager Server (Tivoli Storage Manager) under the Policy Domain WIN_DOMAIN. Its backup operation was taking too long and it decided to change its backup to send data directly to four tape drives by using LAN- free only. The paths to the drives were already defined for the WINSRV009 server. Which Tivoli Storage Manager command satisfies this condition?
A. upd node WINSRV009 MAXNUMMP=2 DATAWritepath=LANFree
B. upd node WINSRV009 MAXNUMMP=4 DATAWritepath=SAN VALIdateprotocol=no
C. upd node WINSRV009 MAXNUMMP=4 DATAWritepath=LANFree VALIdateprotocol=no
D. upd node WINSRV009 MAXSESSIONS=4 DATAWritepath=SAN VALIdateprotocol=yes
Correct Answer: C

95) An IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) administrator wants to define a node on the Tivoli Storage Manager server to support Network Data Management Protocol (NDMP) operations. The node name should be FILE_SRV18 and it should be assigned under the domain FS_DOM. Which Tivoli Storage Manager administrative command can perform the operation?
A. register node FILE_SRV18 password type=NAS
B. define node FILE_SRV18 password do=FS_DOM type=NDMP
C. register node FILE_SRV18 password do=FS_DOM type=NAS
D. register node FS_DOM FILE_SRV18 password=1234 type=NDMP

Correct Answer: C

96) What does the REVOKE AUTHORITY command do?
A. It revokes privileges of IBM Tivoli Data Protections clients.
B. It revokes privileges of IBM Tivoli Storage Manager administrators.
C. It revokes privileges of IBM Tivoli Storage Manager backup-archive clients.
D. It revokes privileges of IBM Tivoli Storage Manager administrators as well as backup-archive clients.
Correct Answer: B

97) How is the expiration period set for both administrator and client node passwords?
A. SET PASSEXP
B. SET PASSWORD
C. RESET PASSEXP
D. RESET PASSWORD
Correct Answer: A

98) Which privilege class is NOT available for the GRANT AUTHORITY command in IBM Tivoli Storage Manager V6.1?
A. Policy
B. System
C. Analyst
D. Storage
Correct Answer: C

99) On the Windows platform, where should a predefined (custom) dsm.opt file be placed when installing IBM Tivoli Storage Manager V6.1 client?
A. ...\CLIENT directory
B. ...\CONFIG directory
C. ...\BACLIENT directory
D. ...\BACLIENT\CONFIG directory
Correct Answer: B


Also Read: Frequently Asked Interview Questions and Answers

100) Which two methods can be used to edit/update the IBM Tivoli Storage Manager client options file on a Windows client? (Choose two.)

A. In the BA GUI, go to edit -> preferences menu.
B. In the BA GUI, go to file -> edit -> options menu.
C. In the BA GUI, go to file -> edit preferences menu.
D. In the BA GUI, go to edit -> edit preferences menu.
E. Explore to the client installation directory and edit dsm.opt file.
Correct Answer: A,E

101) What does the command 'dsmc q sess -se=tsmServer' test?
A. Client can invoke archive function.
B. Client can invoke selective backup.
C. Client can invoke the retrieve function.
D. Client can verify a session with tsmServer has been established.
Correct Answer: D

102) What is the purpose of schedule randomization?
A. The client schedule start time is dispersed.
B. The server administrative schedule start time is dispersed.
C. The client schedule alternates different nodes on different days.
D. The server administrative schedule alternates different jobs on different days.
Correct Answer: A

103) What is the purpose of the define clientaction command?
A. It associates a policy to client nodes on the client.
B. It associates a policy to client nodes on the server.
C. It schedules a one-time client command when executed on the client.
D. It schedules a one-time client command when executed on a the server.
Correct Answer: C

104) What is the minimum authority level to set the scheduling mode on the server or client?
A. System Privilege
B. Storage Privilege
C. Standard Privilege
D. Schedule Privilege
Correct Answer: A

105) Which command can be used to check if a client schedule ran successfully?
A. Q LOG
B. Q EVENT
C. Q STATUS
D. Q SCHEDULE
Correct Answer: B

106) What is a primary advantage of configuring the IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) client to manage the scheduler process using the Tivoli Storage Manager client acceptor?
A. The client acceptor is required to manage scheduler memory.
B. One client acceptor process can manage only one scheduler process.
C. This is mandatory if SESSIONINITiation=SERVEROnly backups are required.
D. A TCP port does not have to be opened at the firewall because only UDP communications are used.
Correct Answer: A

107) A customer has a created and backed up a file called C:\home\client\myhome.txt. The customer wants to ensure that this file is backed up again. Which command will back up this file again?
A. dsmc sel c:\home
B. dsmc incr myhome.txt
C. dsmc sel c:\home\client\*
D. dsmc incd c:\home\client\

108) An IBM Tivoli Storage Manger administrator has to determine why a backup failure occurred. Which location is the best place to find the cause of the failure?
A. event.log
B. cliact.log
C. dsmerror.log
D. IBM Web site
Correct Answer: C

109) What does the command dsmc sel do?
A. selects files to be deleted
B. selects files to be restored
C. selects files to be archived
D. backs up all files whether they have changed or not
Correct Answer: D

110) After a scheduled backup to IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) performed by Tivoli Storage Manager client node, it has been found that few files have been skipped or not included in backup for some reason. Which two logs from backup-archive client should be checked as an initial step to get information of schedule operation failure? (Choose two.)
A. activity log
B. error report from operating system
C. dsmerror.log file located in backup-archive client installation directory
D. Daily Operational Report generated by Tivoli Storage Manager server
E. dsmsched.log file located in backup-archive client installation directory
Correct Answer: C,E




What Others are Reading Now...

0 Comment to "IBM TSM V6 Administrator Certification Question and Answers - Part4"

Post a Comment