IBM Tivoli Storage Manager (TSM) Certified Administrator Examination Question and Answers - Part 2


26) Which command can be used to perform an automatic backup of the IBM Tivoli Storage Manager database?
A. define dbbackup
B. define dbbackuptrigger
C. define databackup trigger
D. define schedule backup_database type=administrative cmd="backup db type=full devclass=file" active=yes starttime=22:00 period=2
Correct Answer: D


27) Which statement will be added to the client's option file to assign a management class for a file for backup?
A. MC=<management class name>
B. Accept policy <policy domain name>
C. Backup <fully qualified file name> mgmtclass
D. Include <fully qualified file name> mgmtclass
Correct Answer: D

28) Which two statements describe the processing of the include/exclude list in the client options file? (Choose two.)
A. It is read from the top down.
B. It is read from the bottom up.
C. If the file is not excluded, it is included.
D. If the file is not included, it is excluded.
E. Processing stops when all lines are read.
Correct Answer: B,C

29) What are two purposes of having include/exclude lists in the client options file? (Choose two.)
A. Include open files to back up.
B. Reduce the amount of data being backed up.
C. Validate a policy set for a file or a group of files.
D. Ensure file security is maintained during backups.
E. Associate a management class with a file or a group of files.
Correct Answer: B,E

30) A customer wants to secure client data as well as IBM Tivoli Storage Manager's database backups using encryption. Assuming the tape drives, libraries, and client's operating systems support all methods below, which encryption method must be used to meet customer's requirement?
A. SSL encryption
B. Client encryption
C. Library Managed tape drive encryption
D. Application Managed tape drive encryption
Correct Answer: C

31) Checking a customer's IBM Tivoli Storage Manager server configuration, a defined device class is detailed as shown. According to this configuration, which method of encryption is being used in the customer environment?
tsm: PERIGEE>q devclass lib2-encrypt f=d
Device Class Name: LIB2-ENCRYPT
Device Access Strategy: Sequential
Storage Pool Count: 2
Device Type: 3592
Mount Limit: DRIVES
Mount Wait (min): 5
Mount Retention (min): 0
Label Prefix: ADSM
Library: LIB2-ENCRYPT
Directory:
Server Name:
Retry Period:
Format: DRIVE
Retry Interval:
Shared:
High-level Address:
Minimum Capacity:
WORM: No
Drive Encryption: On
Scaled Capacity: 20
Last Update by (administrator): ADMIN
Last Update Date/Time: 08/10/09 12:31:02
A. API client-side transparent encryption
B. Library Managed tape drive encryption
C. System Managed tape drive encryption
D. Application Managed tape drive encryption
Correct Answer: D

Also Read: Storage Area Network (SAN) Basic Free Tutorials

32) Which encryption policy is used by the Library Managed tape encryption method?
A. range or set of volumes
B. dedicated storage pools
C. enabled at tape drive level
D. activated at COPY GROUPS definitions
Correct Answer: A

33) The IBM Tivoli Storage Manager administrator wants to reduce restore times. Which action helps accomplish that objective?
A. Increase scratch volumes.
B. Enable collocation groups.
C. Shorten the client backup window.
D. Enable collocation on the random access storage pool.
Correct Answer: B

34) An IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) administrator is tasked with restoring critical data quickly during a disaster. How can this be accomplished within Tivoli Storage Manager?
A. backing up critical node data first
B. collocating the critical data on tape
C. writing all data to a single storage pool
D. using the description field in the storage pool definition to declare the data critical
Correct Answer: B

35) What is the result of enabling collocation?
A. Backup times decrease.
B. Less scratch tapes are used.
C. Tape mounts decrease during a restore.
D. Tape mounts decrease during migration.
Correct Answer: C

36) During a recovery situation for IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) database, which file is required by Tivoli Storage Manager in order to read the latest database backup volume information?
A. Volhist.out file
B. Dsmserv.opt file
C. Dsmserv.dsk file
D. Device configuration file
Correct Answer: A

Also Read: All Tivoli Data Protection (TDP) Installation & Configuration Steps

37) An administrator has set up a disaster recovery for IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) where the server database needs to be restored in an environment with different hardware from their production environment. Which action must be taken to perform the Tivoli Storage Manager database recovery?
A. Modify the restore instructions stanza of the recovery plan file to use a manual library at the recovery location.
B. There is no need to modify recovery plan file. The restore operation is already taken care by Tivoli Storage Manager server.
C. Modify the device configuration file stanza of the recovery plan to allow the use of the hardware found at the recovery location.
D. Modify the machine general instructions stanza of the recovery plan file to allow the use of the hardware at the recovery location.
Correct Answer: C

38) Which two steps should be performed by an administrator of IBM Tivoli Storage Manager to make sure they have intact database backup volumes information and device definitions available? (Choose two.)
A. Perform backup of volhist file.
B. Perform backup of devconfig file.
C. Perform DB backup of Type=FULL.
D. Perform backup of dsmserv.dsk file each day.
E. Perform backup of dsmserv.opt file each day.
Correct Answer: A,B

39) How does IBM Tivoli Storage Manager handle symbolic links, if a symbolic link points to a file?
A. The client only backs up the files.
B. The client only backs up the path information.
C. The client does not back up the directory structure.
D. The client backs up both the file and the directory structure.
Correct Answer: B

40) if a symbolic link points to a directory, the backup depends on how the directory is specified on the command. If a directory is specified with a trailing slash on a selective or incremental backup command, how does the client save the symbolic link?
A. The client only backs up the path information.
B. The client does not back up the contents of the target directory.
C. The client saves the symbolic link as a directory, and backs up the contents of the target directory.
D. The client does not save the symbolic link and the contents of the target directory are not backed up.
Correct Answer: C

41) if a symbolic link is backed up as a directory, what happens to future incremental backups that do not back up that symbolic link as a directory?
A. IBM Tivoli Storage Manager will default to the management class rules.
B. IBM Tivoli Storage Manager will back up all the files and directories in the directory.
C. IBM Tivoli Storage Manager will back up all the files and directories which have the option - subdir.
D. IBM Tivoli Storage Manager will expire that symbolic link as a directory, and will expire the files and directories in that directory.
Correct Answer: D

42) A system administrator has IBM Tivoli Storage Manager V6.1 (Tivoli Storage Manager) installed but is not using or has not installed the ISC, and wants to check on the status of the nightly backups. Which three steps can this administrator perform to check the status of backups, and the success or cause of any failure? (Choose three.)
A. Issue Q Event * *.
B. Issue Q Schedule.
C. View the Tivoli Storage Manager calendar file.
D. View the error log of any node that shows failed.
E. View the Tivoli Storage Manager server error log file.
F. View the schedule log of any node that shows missed.
Correct Answer: A,D,F

Also Read: IBM Spectrum Protect (TSM) Basic Free Tutorials

43) What is the minimum level of authority needed by the administrator to query the sessions that are running on the IBM Tivoli Storage Manager server?
A. Policy
B. System
C. Storage
D. No privilege
Correct Answer: D

44) The IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) client will be installed on a new customer account and the purpose of the dsm.opt file on the Tivoli Storage Manager client has to be explained. What is the purpose of the dsm.opt file on the Tivoli Storage Manager client?
A. The server definition can be overwritten.
B. DSM.OPT file can only be found on AIX system.
C. The option file can be found only on the Tivoli Storage Manager server.
D. It tells where the network address of the Tivoli Storage Manager server can be found.
Correct Answer: D

45) On a Windows platform, what is the purpose of the include/exclude list in the dsm.opt file?
A. which files are scheduled to be backed up
B. to ensure the IBM Tivoli Storage Manger client password is encrypted
C. that the include/exclude list does not apply to the Windows dsm.opt file
D. to specify the files to be treated differently from the DEFAULT managementclass
Correct Answer: D

46) What are the correct steps to upgrade manually with the IBM Tivoli Storage Manager upgrade utilities?
A. dsmserv preparedb, dsmserv extractdb, dsmserv loadformat, dsmserv insertdb
B. dsmupgrd preparedb, dsmupgrd extractdb, dsmserv loadformat, dsmserv insertdb
C. dsmserv loadformat, dsmupgrd extractdb, dsmupgrd preparedb, dsmserv insertdb
D. dsmupgrd extractdb, dsmupgrd preparedb, dsmserv loadformat, dsmupgrd insertdb
Correct Answer: B

47) Which two statements are true about DSMUPGRD upgrade utilities? (Choose two.)
A. DSMUPGRD utilities are run on the original database.
B. DSMUPGRD EXPORTDB utility extracts data from a server database.
C. DSMUPGRD PREPAREDB upgrades a server database version to V5.5.
D. DSMUPGRD INSERTDB utility moves a server database into a new V6.1 database.
E. The upgrade utilities prepare and extract data from an IBM Tivoli Storage Manager server version V5.2 or above server database.
Correct Answer: A,C

Also Read: Frequently Asked Interview Questions and Answers

48) What are two of the requirements for the upgrade to IBM Tivoli Storage Manager (Tivoli Storage Manager) V6.1? (Choose two.)
A. The upgrade does not support the network method.
B. Only Tivoli Storage Manager V5.3, V5.4, or V5.5 servers can be upgraded to V6.1.
C. It is necessary to upgrade a V5.3 or V5.4 server to V5.5 level before upgrading to V6.1 level.
D. The upgrade utility package must be installed on the system where the V5 database is located.
E. Once Tivoli Storage Manager V6.1 is installed on a server with multiple instances, only one instance can be upgraded and used.
Correct Answer: B,D

49) What are three component installations for the Tivoli monitoring and reporting feature? (Choose three.)
A. Admin Center
B. Tivoli Netcool
C. Tivoli Monitoring
D. Tivoli Directory server
E. Tivoli Common Reporting
F. Tivoli Storage Manager backup-archive client
Correct Answer: A,C,E

50) What is the default port number of ISC during IBM Tivoli Storage Manager reporting and monitoring feature installation?
A. 9044
B. 9043
C. 9042
D. 9041
Correct Answer: A





What Others are Reading Now...

0 Comment to "IBM Tivoli Storage Manager (TSM) Certified Administrator Examination Question and Answers - Part 2"

Post a Comment