Webshere Message Broker Interview Question and Answers - Part 4


This post contains 25 Interview Questions including Answers. If you find any answers are wrong, please comment below so that we can update them and help others. Check the next post for more....

76. What is the content of the configuration manager Repository?
Ans. It contains the information of the Broker Domain it is related to.

77. Exception Handling in MB?
Ans. By using Compute node, email node and java compute node.

78. What is the difference between try catch node and throw node?
Ans. The message routes out from the out terminal of the Try catch node and if any exception is thrown (say, by a throw node),then the try catch node catches it and sends the original message through the catch terminal for error processing

79. In route to label node where we will gave label name, and syntax of the label name?
Ans.
SET OutputLocalEnvironment.Destination.RouterList.DestinationData.labelname=’name of the label to which the message is to be routed ’;

80. What is the difference between hconn and hconnx?
Ans. Hconn is a handle used to connect to Queue manager in MQCONN and MQCONNX API calls.

81. Which is good based on performance IF or CASE. Why?
Ans. CASE

82. In clustering, which queue manager will contain the default full repository?
Ans. We will be setting the properties at the time of creation of the Queue manager.

83. In remote queuing, if the queue on the target queues manager is full, then to which dead letter queue will the message propagate?
Ans. Target dead letter queue

84. What are the different configuration management tools?
Ans. Tivoli, Clear case.

85. Functionality of mapping node?
Ans. Mapping node to construct one or more new messages and populate them with new information, with modified information from the input message, or with information taken from a database. You can modify elements of the message body data, its associated environment, and its exception list.

86. How will you handle CWF and TDS format?
Ans.  By developing message sets and using them in the message flow.

87. How will you trace the errors through command prompt? 
Ans.  Mqsiformatlog, Mqsilist, Mqsichangetrace, mqsireadlog and mqsireporttrace.

88. How can you validate the XML message in the flow?
Ans. Using a Message set with the required XML format or by using validate node.

89. How will you set headers in pub-sub?
Ans. By setting the MQRFH2 headers
E.g.:
SET OutputRoot.MQRFH2.(MQRFH2.Field)Version = 2;
SET OutputRoot.MQRFH2.(MQRFH2.Field)Format = 'MQSTR';
SET OutputRoot.MQRFH2.(MQRFH2.Field)NameValueCCSID = 1208;
SET OutputRoot.MQRFH2.psc.Command = 'RegSub';
SET OutputRoot.MQRFH2.psc.Topic = "InputRoot"."MRM"."Topel";
SET OutputRoot.MQRFH2.psc.QMgrName= 'DebugQM';
SET OutputRoot.MQRFH2.psc.QName = 'PUBOUT';
SET OutputRoot.MQRFH2.psc.RegOpt= 'PersAsPub';

90. Explain about PROPAGATE and LAST MOVE?   
Ans. The PROPAGATE statement is used to generate multiple output messages in the Compute node. The output messages that you generate can have the same or different content. You can also direct output messages to any of the four alternate output terminals of the Compute node, or to a Label node.
The LASTMOVE field function tells you whether the last MOVE function succeeded.

Also Read: Storage Area Network (SAN) Basic Free Tutorials

91. Logical Message Tree? Message Tree Structure?
Ans.
The logical tree structure is the internal (broker) representation of a message.
The message tree is a part of the logical message tree in which the broker stores its internal representation of the message body

92. Can we create multiple instances of a message flow?
Ans. Yes by deploying the message flow to different execution groups.

93. How to import COBOLCOPY BOOK or C format?
Ans. By importing the COBOLCOPY BOOK or C file into the existing project and building a message definition file from this imported structures.

94. What are the properties MQMD and MQRFH2 Headers?
Ans. MQMD are a must headers and are present from starting to end of the message flow but MQRFH2 are optional and are set according to the business need.

95. What are the properties of TRACE Node?
Ans. Destination, File Path, Pattern, Message Catalog and Message Number

96. What are the types of TRACES?
Ans. User trace, service trace, ODBC trace, WebSphere MQ Java Client trace, and Configuration Manager Proxy trace.

97. What are the types of Trees?
Ans. 
The input node creates the logical tree, which consists of four sub trees:
  • Message tree
  • Environment tree
  • Local Environment tree
  • Exception List tree

98. What is the difference between Environment and Local Environment?
Ans. Environment variable’s scope is defined for the whole flow where as the Local Environment variable’s scope is defined for that node and can be passed on to the next node as well.

99. How to connect Broker in MB?
Ans. Using configuration manager.

100. How to connect to database to the remote system?
Ans.  By ODBC driver name.




What Others are Reading Now...

0 Comment to "Webshere Message Broker Interview Question and Answers - Part 4"

Post a Comment